Aracınızın aküsü için gerekli olan şarj aletinin nasıl yapılabileceğini burada bulabilirsiniz.
Otomobil aküsünü şarj edebilmek için öncelikle 12V üzerinde DC bir güç kaynağına ihtiyaç vardır. Güç kaynağınızın amperinin yüksek olması bir avantajdır. Aracınızın aküsü daha kısa sürede şarj olur. Bir akünün şarj süresinin ne kadar olacağı bilgisini, üretici firmanın teknik dokümanlarında bulabilirsiniz. Zira şarj süresine etki eden faktörler her akü için değişkenlik arz eder. Bu yüzden net değerler için oto akünüzün üretici firması ile irtibata geçiniz. Şurada örnek bir tablo bulabilirsiniz: tablo için tıklayınız
Her ne kadar başlıkta “şarj cihazı yapımı” denilmiş olsa da aslında bu doküman, elektronik devre tasarımından ziyade mevcut ve atıl vaziyetteki şarj cihazından nasıl yararlanabileceğimizi göstermektedir.
Hadi bakalım. başlayalım.
Adım 1. Çıkma veya kullanmadığınız bir bilgisayar şarj aleti temin edin
Oto akü şarj cihazı olarak dizüstü bilgisayarınızın şarj aletini kullanabilirsiniz. Kendi bilgisayarınızın şarj aletinizi kullanmak istemiyorsanız, bit pazarı, salı pazarı, Rus pazarı gibi yerlerden veya internet aracılığı ile çok ucuza uygun bir bilgisayar şarj aleti temin edebilirsiniz. Ben, kullanmadığım Toshiba marka eski bir dizüstü bilgisayarın şarj aletini bu iş için kullanacağım.
Adım 2. Şarj aletinin çalıştığından emin olun
şarj cihazının çalıştığından emin olmak için ölçü aleti ile çıkış voltaj değerlerini ölçmeniz gerekir. Eğer elinizde böyle bir avometre yoksa, elektrik-elektronik tamircisinden yardım isteyebilirsiniz. Ölçüm için para talep edeceklerini tahmin etmiyorum.
Her ne kadar tavsiye etmesem de, şarj çıkış uçlarını çok hızlı bir şekilde birbirine çakarak enerji olup olmadığını test edebilirsiniz. tabii bunu yapabilmeniz için şarj aletinizin ucundaki jack’ın kesilmiş ve kablo uçlarının soyulmuş olması gerekir. iki ucun birbirine hızlı bir şekilde değmesi sonucu spark yaparsa en azından bir çıkış enerjisinin olduğu anlaşılır. Genellikle bilgisayar şarj aletlerinde kısa devre koruması olur. Endişe etmeyin . Bu enerji varlığı testinin bir dezavantajı + ve – kutuplarını tespit edemeyebileceğinizdir. Aslında şarj aletlerinde + ve – uçları gösteren ibareler yer alır. yine de karar sizin.
Dizüstü bilgisayar şarj aletlerinin çıkış voltajı 19 V civarındadır. Bu değer akünüzü şarj etmede bir sorun teşkil etmez. Yüksek güçte bir şarj aleti bulursanız daha iyi olur. Ben 3.9 A verebilen bir şarj aleti kullandım. Ayrıca 9A verebilen bir cihaz daha vardı ancak elimdeki 3.9A yeterli oldu.
Adım 3. Kablo bağlantılarını yapın
Şarj aletinin kendi kablosunu doğrudan akü kutup başlarına bağlayabileceğiniz gibi dilerseniz ek bir kablo ile de bu bağlantıyı yapabilirsiniz. Orijinal şarj kablo ucunuzda jack bulunur. Ya, bu jak’a uygun bir konnektör alarak uç çıkaracaksınız veya jak’ı keserek + ve + uçlarını ayıracaksınız. Karar sizin. Ben ek bir kablo kullandım zira kutup başları için yaklaşık 4 veya 5 cm kadar kablonun plastik kaplamasını soymak gerekiyor.
Adım 4. Akü bağlantılarını gerçekleştirin.
Aşağıdaki görüldüğü gibi şarj cihazının + ucunu +kutup başına ve – ucunu – kutup başına bağlayıp şarj cihazınızı prize takarak akünüzün şarj olmasını bekleyin. her nekadar adaptör çıkış değeriniz 19V olsa bile çıkış uçlarını şarj esnasında ölçtüğünüzde akünüzün doluluk oranına bağlı olarak 12V altında bir değer okumanız muhtemeldir. bu normal bir durumdur. Akü, şarj oldukça ölçtüğünüz değer artacaktır. Ara sıra kontrol edin. şarj edilirken 15V üzerine kesinlikle çıkmayın. akünüze zarar verebilirsiniz. Unutmayın bu işlem geçici bir çözümdür. aracınızı çalıştırmanıza yardımcı olabilir. yaklaşık 2 saatlik bir dolum işinizi görür.. . Eğer akünüz yaşlı ise ve sürekli sorun yaşıyorsanız kesin çözüm için tavsiyem, akünüzü değiştirmenizdir. Elinizde bir voltaj ölçü aletinin olmasında yarar vardır.
Aklınızda bulunsun: Tamamen boş bir aküde şarj esnasında ölçtüğünüz değer zamanla düşer ama sonra tekrar yükselir. merak etmeyin. Mesela bu değerin 19V dan başlayarak nerdeyse 3 veya 4 volta kadar düştüğünü görürsünüz.. sonra voltaj değeri yükselmeye başlayacaktır.
Umarım faydalı olmuştur. Herkese kolay gelsin. Yorum yapmayı ve youtube kanalıma abone olmayı unutmayın.
Akif Kutlu